Smażenie to jedna z najpopularniejszych technik przygotowywania potraw. Dzięki niej możemy uzyskać soczystego steka, frytki czy pączki. Niestety po smażeniu pozostaje odpad, który może stanowić zagrożenie dla środowiska naturalnego – zużyty olej spożywczy. Wiele osób zastanawia się, co zrobić z tym odpadem: wylać go do zlewu lub toalety? A może zutylizować? Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak postępować z olejem posmażalniczym, kontynuuj czytanie artykułu.
Gdzie wylać olej z frytkownicy?
Każdego dnia w lokalach gastronomicznych zużywane są litry oleju. Niestety wielu właścicieli do dziś nie wie, co robić ze zużytym olejem. Niektórzy są przekonani, że najszybszym sposobem na pozbycie się tego odpadu jest wylanie go do zlewu lub toalety. To ogromny błąd! Postępując w ten sposób, można doprowadzić do bardzo poważnej awarii. Olej lądujący w rurach tworzy osad i w efekcie prowadzi do zatkania instalacji. W najgorszym wypadku może dojść nawet do zalania lokalu.
Zatem skoro nie wolno wylewać oleju posmażalniczego do zlewu ani toalety to, w jaki sposób go zutylizować? Istnieją trzy metody.
Pierwsza z nich dedykowana jest osobom, które nie zużywają dużych ilości oleju. Polega ona na przelaniu tego odpadu do szczelnego pojemnika (butelki czy słoika) i wyrzuceniu go do worka z odpadami zmieszanymi.
Druga metoda polega na zawiezieniu zużytego oleju do Punktu Selektywnego Zbierania Odpadów Komunalnych. Należy jednak zaznaczyć, że nie wszystkie PSZOK-i przyjmują te odpady od prywatnych gospodarstw.
Trzeci sposób utylizacji oleju spożywczego polega na oddaniu go do skupu. Opcja ta jest dedykowana zakładom produkcyjnym, restauracjom, stołówkom, hotelom, food-truckom i wszelkim lokalom gastronomicznym. Podpisując umowę ze skupem oleju posmażalniczego, nie musisz martwić się, co zrobić z tym odpadem. Tego typu firmy posiadają odpowiednie pojazdy, dzięki którym są w stanie odebrać zużyty olej i przetransportować go do miejsca docelowego w sposób bezpieczny.
Dlaczego firmy skupują zużyty olej spożywczy?
Już wiesz, gdzie oddać zużyty olej? Teraz zapewne zastanawiasz się, dlaczego przedsiębiorstwa skupują ten odpad. Otóż odpowiednio oczyszczony olej posmażalniczy jest przetwarzany na inne, bardzo przydatne substancje wykorzystywane m.in. w budownictwie i motoryzacji. Specjalistyczne firmy usuwają ze zużytego oleju m.in. metale, białka i fosfolipidy, a także poddają go filtracji. Dzięki temu mogą wyprodukować np. biopaliwo wykorzystywane w celach opałowych oraz biodiesel.
Utylizacja oleju spożywczego – gdzie oddać zużyty olej?
Już wiesz, gdzie wylać olej z frytkownicy. Teraz zapewne zastanawiasz się, do jakiego skupu oddać ten odpad. Otóż bardzo ciekawą ofertę ma firma Euro Eko Polska. Działa ona na rynku od 2005 roku i jest jednym z czołowych przedsiębiorstw skupujących olej posmażalniczy w Polsce. Obsługuje zarówno niewielkie zakłady produkcyjne, jak i jedne z najpopularniejszych restauracji, hoteli, barów i innych lokali gastronomicznych. Firma Euro Eko Polska posiada nowoczesne pojazdy wyposażone w sorbenty służące do niwelowania niekontrolowanych rozlewów oleju. Ponadto przedsiębiorstwo to gwarantuje swoim klientom współpracę na bardzo atrakcyjnych warunkach. Jeśli jesteś zainteresowany ofertą skupu Euro Eko Polska, to wejdź na stronę: https://euro-eko-polska.pl/zglos-odbior/.
Dlaczego utylizacja oleju posmażalniczego jest tak istotna?
Zgodnie z polskim prawem każdy właściciel lokalu gastronomicznego ma obowiązek utylizować zużyty olej spożywczy. W innym wypadku musi liczyć się z poważnymi konsekwencjami. Należy pamiętać, że niepoprawnie zutylizowany olej posmażalniczy jest niebezpieczny dla środowiska naturalnego. Dodatkowo olej wylany do zlewu czy toalety stanowi zagrożenie dla całej instalacji kanalizacyjnej. Zatem, jeśli nie chcesz płacić kary, zanieczyszczać środowiska i doprowadzić do zatkania rur, oddaj zużyty olej w ręce specjalistów, czyli zaufanego skupu. A jeśli pragniesz dowiedzieć się więcej o utylizacji tego odpadu, to koniecznie zajrzyj na stronę: http://kongresarchitektow.pl/gdzie-oddac-zuzyty-olej-roslinny/.
Leave a Comment