Zdrowie

Jak prawidłowo odżywiać się w ciąży?

Wiele przyszłych matek zadaje sobie pytanie, co jeść w ciąży, aby dziecko było zdrowe. Nie ulega wątpliwości, że to właśnie zbilansowana dieta umożliwia prawidłowy rozwój maluszka, a także zapewnia dobre samopoczucie mamie. Co można jeść w ciąży, a czego lepiej unikać?

Dieta w ciąży – co jeść?

Kobieta ciężarna powinna zwrócić uwagę przede wszystkim na regularność posiłków. Dietetycy są zdania, że każdy powinien spożywać 5 posiłków dziennie – 3 główne oraz 2 mniejsze jako przekąski. Kobiety w ciąży szczególnie powinny wziąć sobie tę radę do serca, bowiem regularne spożywanie posiłków pozwala na utrzymanie odpowiedniego poziomu cukru we krwi, a także zapewnia rozwijającemu się dziecku stałe porcje żywieniowe. W ciąży powinno się jeść świeże owoce oraz warzywa, chude mięso, nabiał oraz pełnoziarniste produkty zbożowe. Co ważne, kobiety ciężarne muszą zadbać też o odpowiednie nawadnianie organizmu. Należy wypijać przynajmniej 2 litry płynów dziennie, najlepiej wody oraz owocowych herbatek. Raz dziennie można pozwolić sobie na filiżankę kawy, choć w miarę możliwości lepiej jest jej unikać. Kobieta w ciąży za to powinna wypijać świeżo wyciskane soki, które są źródłem witamin i minerałów. W diecie ciężarnych nie może zabraknąć produktów zawierających żelazo, bowiem to właśnie tego pierwiastka najczęściej brakuje przyszłym mamom. Co więcej, powinny one włączyć do swojego menu produkty, które są źródłami zdrowych tłuszczy. Dzięki nim mózg dziecka rozwija się w sposób prawidłowy.

Szczególne przypadki diety w ciąży

U niektórych kobiet ciąża przebiega bezproblemowo, jednak u innych mogą pojawiać się pewne komplikacje. Nie wszystkie dotyczą diety przyszłej mamy, jednak warto wspomnieć o tych, które dotyczą odżywiania się. Często występującą przypadłością jest anemia ciążowa. Zwykle rozpoznaje się ją w drugim trymestrze i choć sama w sobie nie jest szczególnie groźna, to może prowadzić do pogorszenia jakości życia i uczucia ciągłego zmęczenia. Dlatego też zastanawiając się, co jeść w ciąży w przypadku anemii, dobrze jest zwrócić uwagę na źródła żelaza. 

Dietetycy w szczególności polecają picie soku z buraka. Dobre efekty przynosi również spożywanie czerwonego mięsa, choć nie powinno się go jeść w zbyt dużych ilościach. Inną przypadłością, na którą cierpią niektóre kobiety ciężarne, jest cukrzyca ciążowa. Cukrzyca zazwyczaj diagnozowana jest w połowie ciąży, natomiast jej wykrycie wymaga wprowadzenia sporych zmian w codziennej diecie. Kobieta powinna spożywać małe porcje, lecz często. Dzienna ilość posiłków może wzrosnąć aż do 8! Co więcej, przyszła mama powinna jeść produkty o niskim indeksie glikemicznym, które nie powodują znacznego wzrostu poziomu cukru we krwi po posiłku. Czasami odpowiednia dieta okazuje się wystarczająca – ciężarna nie musi dodatkowo przyjmować insuliny, jeśli poziom cukru zostanie ustabilizowany. 

Prawidłowe odżywanie w ciąży – tych produktów unikaj!

Zastanawiając się, jaka dieta w ciąży będzie najlepsza, warto zwrócić uwagę na produkty, które absolutnie nie powinny się w niej znaleźć. Choć dla zdrowego człowieka zwykle nie stanowią one większego zagrożenia, to ich spożycie przez kobietę w ciąży może okazać się bardzo poważne w skutkach. Mowa tutaj przede wszystkim o surowych jajkach, które są składnikiem słynnego kogla-mogla. Kobieta w ciąży nie powinna jeść surowego mięsa (w formie tatara) czy surowych ryb (w formie sushi). Ciężarne muszą unikać serów pleśniowych, produktów wędzonych czy wątróbki, choć tą ostatnią można spożywać od czasu do czasu, lecz nie w nadmiernych ilościach. Co ważne, kobiety w ciąży powinny unikać spożywania alkoholu, mocnej kawy czy herbaty. Choć może zdarzyć się, że na wymienione napoje przyjdzie im ochota, to nie wolno jej ulegać, w szczególności jeśli chodzi o alkohol. Co oczywiste, kobiety w ciąży nie powinny również jeść słodyczy z dodatkiem alkoholu ani ciast nasączanych wódką czy rumem. Nawet niewielkie ilości trunków mogą okazać się bardzo szkodliwe dla rozwijającego się płodu. 

Leave a Comment